Detaylı bilgi için tıklayınız.
Su ve nem yalıtımında kullanılan malzeme gruplarından biri de Sürme Tip Malzemelerdir. Bir yapıyı ele aldığımızda; temel-perde, teras-çatı, balkon, ıslak hacimler, kapı-pencere detayları ve diğer dış yüzeylerde kullanılırlar. Ayrıca su depoları, kanallar, yüzme havuzları vs. gibi yapılarda kendi başlarına veya yardımcı malzeme olarak işlev görürler. Su yalıtımı ürünlerinden sürme tip su yalıtımı; suyun bir taraftan diğer tarafa geçişinin engellenmesi dışında başka bir takım özellikler de barındırmaktadırlar. Bunlar;
1-)Kimyasal dayanım,
2-) Mekanik dayanım,
3-) Elastikiyet,
4-) Isı dayanımı,
5-) Özel aderans koşulları,
6-) Ekonomiklik şeklindedir.
Su yalıtımı konusunda; hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken en önemli faktör, farklı niteliklerdeki yalıtım malzemelerinin her detay için önerilmemesi gerektiğidir. Kullanım amacına uygun teknik özelliklerdeki malzemelerin seçilmesi, yalıtımın başarısı ve sağlığı açısında en önemli faktördür. Alanında uzman kadromuz tarafından, yalıtım yapılacak alan özenli şekilde tatbik edilmektedir. Ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır;
1-) Ortamdaki su basıncı,
2-) Zeminin yapısı,
3-) Yapıdan beklenen hareketler,
4-) Ürünün üzerine gelecek olası yükler,
5-) Yapıdaki detaylar şeklindedir.
Sürme tip su yalıtım malzemeleri 4 grupta sınıflandırılabilir;
1-) Çimento esaslı malzemeler
2-) Bitüm esaslı malzemeler
3-) Poliüretan esaslı malzemeler
4-) Akrilik esaslı malzemeler şeklindedir.
Tüm bu malzemeler genelde 2 veya 3 kat uygulanırlar. Her 1 metrekare için 1.5 kg ile 5 kg arasında sarf edilirler. Malzeme uygulanmadan önce, üreticinin tavsiyesine uygun olarak karıştırılmaktadır.Uygulama yapılacak yüzeyin hazırlığı doğru şekilde yapılmaktadır. Tüm yüzeye homojen olarak uygulanması yalıtımın verimi açısından çok önemlidir. Uygulama yapılırken dış ortam sıcaklığı dikkate alınmaktadır ve lazer ısı ölçer cihazlarla ölçümler yapılmaktadır. Uygulama sonunda, yalıtım yapılan yüzey dış etkenlere karşı korunmaktadır.
Poliüretan Esaslı Malzemeler
Poliüretan esaslı malzemelerdir. Beton yüzeye; fırça, rulo ile sürülerek veya püskürtülerek uygulanan türleri mevcuttur. Kürlerini tamamladıktan sonra, uzun süreli olarak elastik kalırlar. Bu tür malzemeler %400’lere varan oranlarda elastiktirler. Çatlak köprüsü kurabilme özelliğine sahiptirler. Binalarda dıştan temel yalıtımında, beton ve tuğla yapılarda su taşıyan çatlakların yalıtımında, teras ve otopark detaylarında, çatı yalıtımlarında kullanılabilirler. UV ışınlarına dayanıklı ve dayanıksız olan, tek veya çift bileşenli tipleri vardır.
Akrilik Esaslı Malzemeler
Akrilik kopolimer esaslı malzemelerdir. Kopolimer akrilik dispersiyon esaslı bir karışımdır. Beton yüzeye sürülerek veya püskürtülerek uygulanırlar. Su ile seyreltilerek kullanılırlar. Birinci kat astar olmak üzere en az üç kat, gerektiğinde de taşıyıcı takviyesiyle uygulama yapılır. UV ışınımlarına dayanıklı olan ve olmayan tipleri vardır. Islak hacimlerde, teraslarda vs. kullanılabilirler. Çok çatlaklı yüzeylerde taşıyıcı takviyesiyle uygulanması önerilir. Akrilik esaslı ürünler, kürünü tamamladıktan sonra daima elastik kalırlar.
Çimento Esaslı Malzemeler
Adından da anlaşılabileceği gibi en az bir bileşeni çimento içeren, su ile karıştırılarak ve sürülerek uygulanan malzemelerdir. Tek bileşenli tipleri; toz haldedir ve uygulamadan önce su ile karıştırılarak sürülebilir kıvama getirilirler. İki bileşenli olan tipleri ise, ayrı paketler halinde sıvı ve toz bileşenden oluşur. Üretici tavsiyesine göre gerekiyorsa su ile de karıştırılabilir. Çimento esaslı malzemeler uygulama şekline göre de ayrılabilir:
1-) Kristalize olan çimento esaslı malzemeler,betonun içindeki kimyasallar ile reaksiyona girerek kristal üretirler. Bu kristaller betonun yapısına nüfuz ederek betondaki kapiler boşlukları tıkayarak su yalıtımı sağlar. Kristalize olarak betona işlemenin yanı sıra yüzeyde esnek ve dayanıklı bir katman oluşturarak iki aşamalı koruma sağlarlar. Hem negatif (içten) hem de pozitif (dış) taraftan uygulanabilirler. Tek veya iki bileşenli tipleri mevcuttur.
2-) Kristalize olmayan çimento esaslı malzemeler,beton, şap ve benzeri yüzeylere kuvvetle yapışırlar, yüksek çatlak köprüleme özelliğine sahiptirler. Sadece pozitif taraftan uygulanırlar. Negatif taraftan kullanıma uygun değillerdir. Rijit, yarı elastik ve tam elastik tipleri vardır.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Detaylı bilgi için tıklayınız.