info@abucakinsaat.com.tr 0532 354 74 50

DRENAJ NEDİR ?

DRENAJ

Drenaj sistemi; temellerde konumlandırılan ve yapıları yeraltı sularının yol açacağı zararlardan korunmak amacı ile yapılan, suyu yapılardan uzaklaştıran pasif yalıtım sistemidir. Temellerdeki yüzey ve sızıntı sularının yanı sıra, kar ve buzun erimesinden oluşan sulardan binayı korumak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Yapıların temelleri su yalıtımı katmanı oluşturulmadan tamamlanmışsa, suya karşı koruma ancak perde duvarlarda yapılacak yalıtım katmanı ve binayı çepeçevre saracak drenaj hattıyla mümkün olacaktır. Drenaj hattının tıkanmaması bu tip yalıtımlarda hayati önem taşımaktadır.

Temel su yalıtımlarında polimer bitüm membranlarla su yalıtımı yapılırken, iki kat membranla uygulama yapılması ve bu membranların polyester keçe taşıyıcılı olması tavsiye edilmektedir. Su yalıtımının toprakla temas ettiği bölümlerde noktasal zedelenmeleri engellemek için bir koruyucu tabaka oluşturulması gerekmektedir. Zor ve kritik bir uygulama olan temelde su yalıtımı işleminde, yalıtımın ana prensibi olan drenajlı yalıtım uygulaması gerekmektedir. Drenaj, yalıtım kaçakları oluşması halinde sızıntı sularını en aza indireceği gibi, uygulama sırasında da kuru bir yüzeyde çalışılmasını sağlamaktadır.

Ancak unutulmaması gereken bir gerçek de drenajın hiçbir zaman yalıtım yerine geçmeyeceğidir. Her ne kadar drenaj işlemi modern malzemeler yardımıyla gerçekleştirilse de yalıtıma suyun ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Temel su yalıtımı uygulamalarında drenaj suyun basıncını düşürme görevini üstlenmektedir.

İÇ DRENAJ

Dış drenaj yapma imkanı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan drenaj şeklidir. Yapıların merkez noktasında; bodrum kat döşemesine, en az  2 m derinlikte ve 50×50 cm boyunda bir kuyu yapılmaktadır. Kuyu duvarları, harçsız moloz taş duvar olarak örülmekte ve üzeri sac ya da beton bir kapakla kapatılmaktadır. Temel altında biriken ve basıncı artan su; taş duvarlar arasından sızarak kuyuyu doldurmaktadır. Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleştirilmektedir. Bir ucu suyun atılacağı yere bağlanan borunun diğer ucu kuyu dibine indirilmektedir. Ucuna süzegeç takılan bu boru; kuyu tabanından 30 cm yükseğe yerleştirilmektedir. Kuyu içerisindeki su; hesaplanan seviyeye yükseldiğinde su pompası çalışmakta ve suyun dışarı atılması sağlamaktadır.

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir