SU YALITIMI NEDİR ?
Su yalıtımı, en az ısı yalıtımı kadar önem verdiğimiz diğer konudur. Su; yapıların en güçlü düşmanıdır. Taşıyıcı sisteme zarar vererek yapı ömrünü azaltır. Rutubete neden olarak yaşam kalitesini düşürür. Su; yağış gibi dış faktörlerle yapılarımıza ulaşabildiği gibi, mevcut ıslak hacimlerimizdeki yalıtım eksiklikleri ile de sorunlar yaşatabilmektedir. Çatı yüzeyinde eksik olan yalıtım, yağış ile su kaçağına sebep olurken; banyolardaki su yalıtım eksiği ise duş ve yıkama gibi faaliyetlerle su kaçaklarına sebep olmaktadır. Bu nedenle hem ıslak hacimleri hem de yapının dışarıya açık tüm cephelerini suya karşı yalıtmalıyız.
Örnek; temel, çatı, dış duvarlar, banyo zemin ve duvarlar.
Suyun; ahşap, metal, taş ve tuğla üzerinde oluşturabileceği zararı en aza indirebilmek için su yalıtımı yapılmaktadır. Yapılarımızda temel malzemeler olan ahşaplar, mermerler, tuğlalar ve doğal taşlar su izolasyonu eksiksiz olduğunda uzun ömürlü olmaktadır. Su izolasyonunda eksiklikler olduğunda; yapı taşıyıcı sistemi ve dekorasyonunu oluşturan tüm yapı malzemeleri zarar görmektedir.
Su Yalıtımı Olmadığı Durumlarda Neler Yaşanabilir?
Su sızıntılarına bağlı olarak mobilyalarda, zemin döşemelerinde, duvar kaplamalarında, sıva ve boyalarda deformasyon oluşmaktadır. Ortamda sürekli nem olduğu için neme bağlı olarak küf ve bakteriler çoğalacaktır. Bu bakteriler; koku problemi yaşattığı gibi, solunum yoluyla ciğerlerimize ulaşarak hastalıklara da yol açmaktadır. Taşıyıcı sisteme ulaşan su; demir donatıyı korozyona uğratarak çekme direncinin düşmesine, uzun vadede ise yok olmasına neden olmaktadır. Yapı ömrünü ve içerisinde yaşayanların sağlığını tehdit etmektedir.
Temellerde Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Yapının temeli yeraltı sularının basıncına maruz kalmaktadır. Yalnızca beton atmak bu sorunun önüne geçmemektedir. Buna engel olmak için su izolasyonunun en doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Yeraltında meydana gelebilecek su sorunlarına önlem olarak bohçalama metodu kullanılmaktadır. Membran tabakası kullanılarak binanın tüm temelinin sarılması sağlanmaktadır. Bu şekilde hangi açıdan olursa olsun; su nedeniyle yapının taşıyıcı sistemi zarar görmemektedir. Bu süreçte bitüm esaslı membran kullanılmaktadır ve yapının ömrü en az iki katı uzamaktadır.